Warning: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/unemyr.com/public_html/wp-content/themes/genesisChild/functions.php on line 738
marknadsanalys-konkurrentanalys-ai

Hur använder företag verktyg för marknads- och konkurrentanalys? [marknadsföring med AI]

Företag har hållit på med analys av marknaden och konkurrenterna i årtionden. Samtidigt som alltmer information finns att tillgå på internet ändras förutsättningarna kraftigt. Stora datamängder finns numera tillgängliga publikt, och det går att analysera vad konkurrenter gör på sina webbsidor och på sociala medier på ett sätt som inte var möjligt för bara några år sedan.

Alla företag som är någorlunda aktiva på internet lämnar tydliga digitala fotavtryck som kan användas för konkurrentanalys. Problemet är att det är så mycket information på så många olika platser, att det är svårt att få överblick och hantera det här manuellt.

Detta gör att verktygsstöd har blivit allt mer populärt; och den nya vågen av programvaror för konkurrent- och marknadsanalys börjar i allt högre grad använda artificiell intelligens för att kunna presentera bättre information.

I sin rapport 2018 State of market intelligence ger Crayon (en leverantör av AI-baserade verktyg för marknadsanalys) intressant information om var vi står.

Inte oväntat rapporteras att små företag har svårt att orka med mer omfattande arbete kring marknadsanalys, men att över 90% av de stora företagen avsätter resurser för detta. Nästan en tredjedel av de stora företagen har flera olika programvaruverktyg som hjälper till med konkurrent- och marknadsanalys.

Lite förvånande är kanske att 27% av företagen med över 1000 anställda inte använder programvaruverktyg som hjälp.

Marknaden för verktyg håller på att förändras dramatiskt. Dels i och med att så mycket information nu finns tillgänglig publikt på internet, men kanske framförallt på grund av att artificiell intelligens nu börjar användas för att förbättra verktygens funktionalitet inom konkurrent- och marknadsanalys.

Crayon, som publicerade rapporten ovan, har t ex ett AI-baserat verktyg för att samla in och bearbeta information om vad som händer på marknaden och hos dina konkurrenter. Deras verktyg övervakar över 100 olika datatyper om vad dina konkurrenter gör, och presenterar automatiskt rapporter och insikter du kan använda som beslutsunderlag.

Några typer av information som den här typen av verktyg kan samla in om dina konkurrenter är:

  • Nyheter från pressreleaser, sociala medier och webbsidor
  • Deltagande på mässor och seminarier samt webinar
  • Aktiviteter från eller om denna konkurrent på sociala medier, bloggar, mm
  • Nya eller stängda kontor, uppsägningar eller platsannonser
  • Produktuppdateringar, prisförändringar eller ändrade marknadsbudskap
  • Kunder som lyfts fram i som referenser, och partnerskap med andra företag

Sammanfattningsvis finns stora möjligheter för företag att förbättra informationsflödet om vad som händer på marknaden och hos konkurrenterna. AI-baserade verktyg gör det här mycket enklare.

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.