Warning: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/unemyr.com/public_html/wp-content/themes/genesisChild/functions.php on line 738
artificial-intelligence-automl-aml

Innehållsmarknadsföring med artificiell intelligens [AI & marknadsföring]

Artificiell intelligens kommer starkt inom praktiskt taget alla områden, och marknadsföring är inget undantag. I den här artikeln beskriver jag hur AI kan användas för att analysera och generera text och video, med hjälp av teknikerna NLP och NLG.

Ett vanligt användningsområde av AI är avancerad grammatikkontroll. Jag har t ex använt Grammarly – en fristående tjänst för grammatikkontroll – i flera år.

Grammarly använder maskininlärning för att förbättra sin grammatikkontroll över tiden. Faktum är att detta område är så hett att de fick över 100 miljoner dollar i riskkapital 2017 för att förbättra sin produkt ytterligare.

Grammarly är ett AI-baserat verktyg för naturlig språkbehandling (NLP, natural language processing), eftersom det behandlar och analyserar den text du har skrivit och rekommenderar förbättringar av texten. Ett annat intressant område är naturlig språkgenerering (NLG, natural language generation).

NLG-verktyg analyserar inte texterna, de skapar dem.

Det finns flera verktyg som kan göra detta. Ett av dem är Wordsmith från Automated Insights. Deras verktyg konverterar strukturerad data (t.ex. information i ett Excel-ark eller en SQL-databas) till naturlig text. De uppger att de genererar ca 1,5 miljarder artiklar varje år för kunder som Microsoft, Cisco, Associated Press (AP), Yahoo, PwC, etc.

Wordsmith kan t ex användas för att skriva produktbeskrivningar inom e-handel, beskriva lediga fastigheter hos fastighetsbyråer och portfölj-beskrivningar i finansbranschen. Produkten kan användas på liknande sätt för praktiskt taget alla andra branscher som vill konvertera data till text. Det kan också användas för att generera data-driven och personliserad e-post text.

Wordsmith kan alltså generera en unik text från den data som importeras in till verktyget. Tänk robotjournalistik här. Om du är ett e-handelsföretag och vill ladda upp 1250 produktbeskrivningar till din webbutik – då kan du läsa in produktdata från ett Excel-ark till Wordsmith, som sedan automatiskt genererar 1250 olika produktbeskrivningar på några sekunder.

Wordsmith har utökat användbarheten hos sin skrivrobot med ett API (ett programmeringsgränssnitt), vilket medför att externa programvaror kan integreras med det för att producera helautomatiska lösningar för textgenerering.

Narrative Science är ett liknande företag. Deras NLG-produkt heter Quill, och gör något liknande. Det förvandlar också strukturerat data till naturliga språkberättelser med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning.

Både Automated Insights och Narrative Science erbjuder dessutom rapportgeneratorer som gör Google Analytics webbanvändningsdata till insiktsfulla textbaserade rapporter.

Washington Post använder sin egen in-house AI-robot för att skapa artiklar. Den heter Heliograph, och sägs ha producerat 850 artiklar under det senaste året.

Nu kan alltså innehållsmarknadsföring och textproduktion automatiseras i större skala!

Se det inte som en ersättning av din copywriter, utan snarare som en möjlighet att automatisera delar av innehållsproduktionen. I synnerhet inom områden där datamängderna är så stora att det inte är praktiskt möjligt att konvertera rådata till textbeskrivningar på grund av den tid och kostnad som skulle krävas.

Marketing automation bok

Lägg till möjligheterna till hyper-personalisering här, där varje kund eller person får olika innehåll baserat på den data du har om dem.

Andra intressanta verktyg är ArticleForge, Articoolo och AI-Writer. Med dessa verktyg skriver du bara en fras i ett inmatningsfält; till exempel “Hur används AI för lead scoring”. Verktygen returnerar sedan en automatiskt genererad artikel om det ämnet, med önskad ordlängd.

ArticleForge kan dessutom automatiskt generera hundratals olika variationer av samma text på en gång. Du kan därför publicera många liknande artiklar om samma ämne, som består av helt olika texter. Articoolo kan även generera sammanfattningar från innehållet i andra artiklar automatiskt.

Även om resultaten och kvaliteten på de genererade texterna kan variera med olika verktyg, blir de bättre för var dag och kan fungera som en snabbstart som du kan förfina vidare.

Visste du att AI-verktyg kan generera videofilmer automatisk? Det är nu möjligt, åtminstone halvautomatiskt. Jag har använt Lumen5 ett tag. Det är ett innovativt verktyg som syftar till att automatisera processen att skapa korta videor, särskilt för att marknadsföra blogginlägg på sociala medier med videoklipp på en minut eller två.

Lumen5 är ganska enkelt att använda. Mata in adressen till det blogginlägg du vill göra en reklamfilm för. Verktyget skannar blogginlägget och finner vad den tycker är de mest relevanta texterna som kan användas som rubriker.

Lumen5 lägger sedan ut rubriker på sidor/scener och använder artificiell intelligens för att hitta gratis bilder och videoklipp på internet som relaterar till sökorden i de valda rubrikerna. I slutet lägger det till animerade scenövergångar, låter dig välja musik, och exportera en film till vanliga filformat.

Genom att använda Lumen5 kan du omvandla text till en kort videofilm på några minuter, även om du behöver göra en del manuell redigering av de förinställda alternativen. Ganska fantastiskt och ett tydligt tecken på var vi är på väg!

Artificiell intelligens har en bit kvar innan det kan ersätta copywriters och författare, men de bästa verktygen har redan kommit mycket längre än vad man skulle kunna tro!

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.