Warning: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/unemyr.com/public_html/wp-content/themes/genesisChild/functions.php on line 738
Marketing and IoT

Framtidens marknadsföring: Vad kommer efter AI?

Med den nuvarande hypen inom prediktiv och AI-driven marknadsföring kan man undra vad som kommer efter AI. Kan det ens komma något mer spännande än så?

En del av det jag skriver om här nedan kanske känns som science fiction, men jag kan försäkra dig att så inte är fallet. Tvärtom.

Låt oss ta en resa in marknadsföringens framtid. Eller snarare, marknadsföringens nutid eftersom allt detta redan är möjligt.

Sakernas internet (Internet-of-Things, IoT)

Innan jag startade mitt nuvarande marketing automation företag spenderade jag större delen av mitt yrkesliv med att marknadsföra programvara som används för att utveckla nästa generations elektronikprodukter.

De utvecklingsverktyg jag marknadsförde och sålde har använts av organisationer som NASA och stora japanska elektronikföretag, liksom några av de mest kända europeiska och amerikanska industrikoncernerna.

De köpte vår mjukvara för att konstruera produkter såsom drönare, instrument för rymdindustrin, termostater, fordonsdiagnostik, navigationssystem, värmeväxlare, mikrovågsugnar, industrirobotar, krockkuddar, industriella maskiner mm.

I över två decennier arbetade jag alltså i det som nu är Internet-of-Things (IoT) branschen, vilket är en utveckling av vad vi en gång i tiden kallade inbyggda system.

Konsultföretaget McKinsey förutspår att en biljon apparater kommer att vara internetanslutna år 2025, och de flesta kommer att ladda upp stora mängder data till molnservrar.

För närvarande tittar marknadsförare oftast på att använda AI för att hitta affärsinsikter och förutsägelser baserat på data som genereras av leads och kunder, till exempel genom att använda det digitala fotavtrycket eller köphistorik för att nå rätt personer med personliga marknadsföringsbudskap.

Detta kommer snart att förändras.

Affärsinsikter från maskingenererat data

I en värld där nästan alla produkter är internetanslutna kommer maskiner att generera mycket mer data än människor kommer att göra. Sådan maskingenererad data kan användas för att hitta affärsinsikter som kan driva automatiserad marknadsföring.

Ta t ex följande exempel:

  • Badrumsvågar kan rapportera viktförändringsmönster, vilket gör det möjligt för prediktiva algoritmer att förutspå att någon sannolikt kommer att gå upp i vikt om en månad. Marketing automation logik kan sedan startas för att erbjuda hälsosammare mat eller ändra de dagliga recepten till alternativ med färre kalorier.
  • Maskiner kan upptäcka när de håller på att gå sönder med hjälp av prediktivt underhåll baserat på t ex vibrations- eller värmemönster från internetanslutna sensorer. Marketing automation logik kan då startas för att erbjuda service eller skicka reservdelar automatiskt för att förhindra att maskinen går sönder över huvud taget.
  • Träningsresultat från gymutrustning kan analyseras för korrelationer med tidigare medlemmar som avbröt sitt klubbmedlemskap. Marknadsföringsinsatser kan sedan initieras för att förhindra att dessa medlemmar avbryter sin gymprenumeration.
  • Användningsmönstret för en viss apparat indikerar att ägaren kan vara en bra kandidat för merförsäljning, och automatiserade marknadsföringsinsatser kan startas automatiskt för att främja sådana säljinsatser.
  • Väderdata i realtid kombinerat med internetuppkopplade fuktgivare installerade i lantbrukares åkrar kan förutsäga när mer gödningsmedel behöver beställas.
  • Kaffebryggare eller tvättmaskiner kan beställa mer kaffebönor eller diskmedel automatiskt baserat på användningsmönster och hur mycket som är kvar i maskinens behållare.
  • Skrivare kan beställa mer papper automatiskt när det nuvarande användarmönstret indikerar att pappret kommer att ta slut om två veckor.

Jag förutspår att efter AI-driven marknadsföring baserad på data från människor, kommer marknadsföringslogik att drivas av AI-insikter baserade på data som kommer från Internet-anslutna produkter.

Marknadsföringssystemen kommer att reagera genom att skicka e-postsekvenser, trycka ut push-notifieringar, schemalägga kundserviceärenden eller telefonsamtal från säljare, eller använd data för segmentering och lead scoring.

Detta kommer att ta autonom marknadsföring till nästa nivå, långt bortom vad de flesta marknadsförare för närvarande förutser.

This image has an empty alt attribute; its file name is SuccessFormulaHorisontal-1.png

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.