Warning: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/unemyr.com/public_html/wp-content/themes/genesisChild/functions.php on line 738
ai-konkurrent-analys-crayon

Marknads- och konkurrentanalys med artificiell intelligens

Att hålla koll på marknaden i stort – och konkurrenterna i synnerhet – är en krävande uppgift eftersom konkurrenter och andra branschaktörer kan nämnas eller lämna digitala fotspår praktiskt taget var som helst på Internet. Det är näst intill omöjligt att ta till sig all information som finns tillgänglig för analys manuellt.

Automatisering är i praktiken den enda möjligheten som fungerar. AI-baserade verktyg är väl positionerade för att skörda data från miljontals webbsidor för att sedan vaska fram värdefulla insikter ur allt insamlat material. Ett sådant verktyg är Crayon, som automatiskt samlar in information om vad som händer på marknaden och med konkurrenterna med hjälp av artificiell intelligens.

Jag fick chansen att diskutera deras verktyg med Ellie Mirman, Crayon’s marknadschef. Innan hon kom till Crayon var hon Vice President of Marketing på Toast, där hon byggde upp och ledde marknadsavdelningen.

Nu över till intervjun om att göra marknads- och konkurrentanalys med hjälp av artificiell intelligens!

EllieMirman-2017-circle
Ellie Mirman, Marknadschef på Crayon

Vad är företagets bakgrund?

Crayon grundades 2014 av tidigare HubSpot och AdMob chefer som anser att miljontals företag ännu inte har utnyttjat de data som finns tillgängliga för beslutsstöd.

Vilket problem löser Crayon?

Företagen har idag en god insikt om sina interna data – t ex i sina försäljnings-, marknadsförings- och produktmätningar – men saknar den insikten om externt data. Crayon är en plattform för marknadsanalys som hjälper företag att skaffa sig de insikterna om sina marknader, konkurrenter och kunder.

Marketing automation bok

Vad gör Crayon och varför är det viktigt för Era kunder?

Crayon är en plattform för marknads- och konkurrensanalys som gör det möjligt för företag att spåra, analysera och agera på allt som händer utanför företagets fyra väggar.

Crayon ger komplett information om konkurrenternas aktiviteter online, allt från produkt- och prisändringar till kundrecensioner och marknadsföringskampanjer.

IntelFree

Plattformen spårar en konkurrents digitala fotavtryck, både på och utanför deras hemsida. Denna information gör det möjligt för ett företag att få en förståelse för sina konkurrenters strategier och marknadsföringsprogram.

Plattformen kopplar in sig på miljontals datakällor och spårar varje konkurrents aktiviteter programmatiskt i stor skala för att samla in dessa insikter.

Ofta är de viktigaste uppdateringarna de som inte meddelas via pressmeddelanden utan är dolda i subtila ändringar på webbplatsen eller i en ny kundrecension.

Uppgifterna kategoriseras och prioriteras automatiskt för att göra det möjligt för marknadsförare att granska och analysera de viktigaste händelserna. Med den otroliga mängd data som är tillgänglig är det kritiskt att prioritera de viktigaste uppdateringarna för att kunna analysera och agera på dem medan de fortfarande är färska.

IntelPro-categories

Crayon använder en kombination av maskininlärning och manuella analytiker för att skilja de viktiga signalerna från allt brus.

Slutligen ger Crayon-plattformen verktyg för samarbete, analys och åtgärder. Att kunna interagera med data, diskutera de senaste uppdateringarna och se data ur olika perspektiv gör det möjligt för tvärfunktionella team att hitta konkurrenskraftiga trender och utforma en handlingsplan baserad på marknadsanalysen.

Hur använder Crayon AI?

Crayon använder huvudsakligen artificiell intelligens på två sätt: (1) identifiera meningsfulla förändringar och (2) att separera signalen från bruset i allt data.

Crayon analyserar hundratals miljoner webbsidor för att fånga kritiska ändringar vart de än händer. Men inte alla förändringar är meningsfulla – till exempel, av tiotusentals förändringar av webbsidor som fångats av Crayon under det senaste året var mindre än 0,2% av dem tillräckligt meningsfulla för att presenteras för företaget som övervakade en av sina konkurrenter.

Genom att använda AI kan plattformen upptäcka skillnaden mellan korrigering av ett stavfel på en hemsida (inte meningsfullt) jämfört med ändringen av en siffra på en prissida (meningsfullt).

Det finns en mängd värdefull konkurrensinformation tillgänglig online, och AI kan hjälpa till att markera de mest kritiska uppdateringarna bland alla ändringar.

Genom att analysera innehållet, typen, källan och det historiska engagemanget för en specifik konkurrentinsikt kan Crayon avgöra hur sannolikt det är att denna insikt är “signal” och inte “brus”.

Exempelvis är en forum-tråd på Quora som nämner tre konkurrenter sannolikt viktig för ett företag, särskilt om de deltar i många sådana diskussioner. Källan (Quora), typ (diskussionsforum), innehåll (tre nämnda konkurrenter) och interaktion (tidigare deltagande i sådana diskussioner) ger tydligt stöd för att denna insikt är viktig att lyfta fram.

Vad är framtiden för AI inom affärslivet och marknadsföring?

Den perfekta platsen för AI i näringslivet är att komplettera och förbättra människan. AI ger företagen möjlighet att automatisera rutinuppgifter så att människor kan använda sin tid bättre och utföra mer meningsfulla arbetsuppgifter.

AI öppnar också dörren till uppgifter som är bättre lämpade för teknik än människor, såsom att identifiera subtila avvikelser i stora data-set.

Marketing automation bok

Marknadsföring kommer aldrig att bli helt automatiserad eftersom människor inte är helt automatiserade och marknadsföring innebär kommunikation med människor.

Mer än någonsin önskar köpare mänskliga relationer, så om AI blir en större del av marknadsföringstekniken, är det viktigt att det finns plats för mänsklig interaktion och kontakt.

Tror du att marknadsförare kommer att ersättas av AI-robotar?

Nej. AI har potential att göra marknadsförare effektivare.

För det första kan AI ersätta repetitiva, programmerbara uppgifter så att marknadsförare kan fokusera sin tid och ansträngning på aktiviteter med högre värde. Crayon’s AI eliminerar till exempel miljontals datapunkter som inte är meningsfulla och som en marknadsförare inte behöver granska, vilket frigör tid för marknadsföraren att analysera datapunkter som är relevanta för deras verksamhet.

AI kan också hjälpa marknadsförare att bli effektivare genom att föreslå en taktik som har större sannolikhet för framgång. Till exempel kan en AI-plattform för innehållsmarknadfsföring lyfta fram vilka bloggämnen eller rubriker som har fått högre än genomsnittliga resultat. Bloggare skulle då kunna få ut mer effekt av sina ansträngningar så att de ser en högre grad av framgång.

I denna intervju gav Ellie Mirman en fascinerande inblick i hur Crayon använder artificiell intelligens för att driva insamling av marknads- och konkurrentunderrättelser i stor skala.

Det är uppenbart att framtidsinriktade företag kan få en fördel gentemot sina konkurrenter genom att använda AI-verktyg på det här sättet.

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.