cortex-social-media-optimering-ai

Optimera innehållsmarknadsföring med AI: Sociala medier

Att skapa bra marknadsföringsinnehåll kan vara krävande, i synnerhet nu när innehållsmarknadsföring är den gällande normen. Det är mycket innehåll som skall tas fram, och konkurrensen kring att få sitt material att synas blir allt hårdare.

Men det finns nu AI-baserade verktyg som kan hjälpa till, både för bloggartiklar och inlägg på sociala medier.

I den här artikeln intervjuar jag Brennan White, medgrundare och VD för Cortex, som gör marknadsföringsverktyg för att optimera innehållet på sociala medier.

Han grundade Cortex för att lösa de utmaningar han såg att många globala företag har inom marknadsföring. Nu över till intervjun!

Brennan-white-cortex-ai
Brennan White, VD på Cortex

Vad är företagets bakgrund?

Cortex grundades för att erbjuda maskininlärning för marknadsföring genom att förbättra skapandet och distributionen av innehåll.

På sitt förra företag fokuserade Brennan på att anställa ett team och att demonstrera mjukvarulösningarna för sin byrås marknadsförare för att säkerställa att de låg i framkanten och kunde fortsätta att vinna utmärkelser och överträffa målen åt sina kunder.

Han märkte att hans team ofta tog upp ett problem – förmågan att planera, producera och distribuera innehåll i större skala. Dessutom verkade ingen av verktygsleverantörerna fokusera på att lösa det här problemet.

De bästa lösningarna som fanns tillgängliga behandlade bara symptomen och fokuserade bara på att ta bort sekunder från arbetsuppgifterna. Han ville ha något som använde maskininlärning för att helt ändra hur kreativa beslut gjordes.

Den tekniken skapades inte hos andra företag, så Brennan och det ursprungliga laget grundade Cortex för att bygga den framtiden.

På grund av tidigare erfarenhet från marknadsföringbranschen hade Cortex tidig kundåterkoppling och kunde snabbt iterera nya lösningar när man byggde en komplex produkt.

Vilket problem löser Cortex?

Cortex gör det möjligt för företag att skapa marknadsföringsinnehåll i stora volymer – med maximal precision utifrån all tillgänglig data.

Vad gör Cortex, och varför är det viktigt för Era kunder?

Cortex gör det möjligt för företag att maximera avkastningen från sin innehållsmarknadsföring med en lättanvänd molntjänst som drivs av maskininlärning.

Cortex uppnår detta genom två samtidiga automatiserade tillvägagångssätt: Spara tid via AI-driven automation och maximera avkastning genom AI-driven planering.

Båda dessa uppnås genom att använda maskininlärning för att hitta mönster i vår databas med över 33 000 varumärken och över 1 miljard inlägg.

cortex-content-calendar-ai

Cortex är unikt inom branschen – För varje kund bygger Cortex anpassade innehållskalendar och innehållsupplägg för de kommande månaderna av innehållspublicering – och fyller sedan automatiskt innehållet för mänskligt godkännande och schemaläggning.

På grund av tidsbesparingarna med AI-driven planering ser genomsnittskunden flera hundra procents ökning av sina marknadsförings-KPI’er under de första sex månaderna de använder Cortex.

Hur använder Cortex AI?

Cortex använder fyra huvudsakliga tekniska steg:

  • Datainsamling
  • Databerikning
  • Modellering/Förutsägelser
  • Automation/Leverans

I steg 2, 3 och 4 använder Cortex olika AI-tekniker för att skapa den första robotmarknadsföraren, eller som vi föredrar att prata om det – Cortex är marknadsföringens självkörande bil.

Datainsamlingssteget omfattar inte AI eller maskininlärning. Här konsumerar vi, organiserar och lagrar miljarder bitar med marknadsföringsinnehåll från över 33.000 olika varumärken, företag och produkter.

Tillsammans med marknadsföringsinnehållet (video, bilder, text, osv.) lagras både data om marknadsföringsresultat och metadata (som timing och målgruppsdata).

Marketing automation bok

I databerikningsssteget använder Cortex maskininlärningsmodeller för att berika data från det första steget för att inkludera data som inte är offentligt tillgänglig.

Denna data är kritisk för modellerings/förutsägelsesteget senare, eftersom denna AI-genererade data ger de mest värdefulla förutsägelsesignalerna.

I modellerings/förutsägelsesteget använder Cortex flera proprietära AI-modeller för att avgöra vilka delar av innehållet som har den största inverkan för ett företags framgång mot specifika mål.

cortex-content-brief

I automation/leveransstadiet använder Cortex AI för att generera en publiceringskalender för de kommande månaderna och ber den mänskliga marknadsföraren om återmatning/godkännande.

Baserat på flera olika tillämpningar av AI under de fyra stegen, kan Cortex ta en stor databas med marknadsföringsinnehåll och göra det till en helt automatiserad ansats med innehållsmarknadsföring för ett varumärke, produkt, byrå eller utgivare.

Vad är AI:s framtid inom affärslivet och marknadsföring?

AI måste lösa problem för att det ska kunna ta en betydande marknadsandel på befintliga marknader. Det räcker inte med att “ge insikter” eller “analys” och låta marknadsförare själva räkna ut hur informationen skall användas. Den självkörande bilen skall vara modellen. AI bör ta in, förstå och genomföra allt i en sömlös process.

Med AI kan processen göras helt automatiserad. En mänsklig marknadsförare blir sedan chefredaktören för innehållet som AI skapar. De kan vara så hands on (eller hands off) som önskas.

Utöver att fatta det sista beslutet och hålla i nycklarna till “godkännanden” har människan också en viktig roll med att lägga till dold data från interna möten som AI inte har tillgång till.

Om ditt team exempelvis lanserar en ny produkt kan det rätta beslutet för verksamheten vara att avvika från det som för närvarande fungerar bäst inom branschen, och börja använda ett helt nytt budskap som AI inte skulle ha haft någon anledning att föreslå.

Marketing automation bok

Den mänskliga rollen inom marknadsföring (och affärslivet i allmänhet) kommer snabbt att bli mer strategisk och mindre taktisk och genomförandebaserad eftersom AI-robotar kommer att automatisera resten.

För marknadsföring i synnerhet kommer AI att ha en enorm inverkan och saker som marknadsförare bara drömt om tidigare kommer att bli möjliga (den individuella, helt skalbara marknadsföringen i filmen Minority Report är möjlig med Cortex, till exempel).

Möjligheten att skapa skräddarsytt innehåll för varje enskild potentiell kund och att rikta in sig på innehållet är redan här. I slutändan kommer marknadsförares upplevelser av marknadsföring att bli mycket effektivare och företagen ser en betydande ökning av marknadsavkastningen.

För konsumenter blir marknadsföring mer som en rekommendation från en nära vän, snarare än en störande avbrott i deras dag.

Tror du att marknadsförare kommer att ersättas av AI-robotar?

Vissa marknadsföringsjobb ersätts redan av AI. Men marknadsföring som ett yrke kommer bara att bli mer värdefullt eftersom avkastningen på marknadsföring ökar. Marknadsföringsjobben kommer att bli allt fler, eftersom cheferna ser en tydligare och mer betydande avkastning på marknadsföring.

Google är faktiskt det bästa exemplet på vad som händer när ett företag blir massivt lönsamt. Googles kärnverksamhet (reklam) är så framgångsrikt att den kan finansiera tusentals anställda och många andra affärsenheter.

Eftersom AI injiceras i marknadsföring och företag ser en tydligare och större vinst från pengar som investeras i marknadsavdelningen, kommer de att investera mer i marknadsföring.

Har du några andra tankar kring AI inom affärslivet och marknadsföring?

AI i allmänhet kommer helt förändra hur människor ser på arbete och kommer att leda till en nettoskapande av jobb genom bortrationalisering av vissa typer av yrken som redan existerar.

Den industriella revolutionen är en perfekt analogi för AI-revolutionen. År 1850 var 64% av den amerikanska arbetskraften bönder (1850). År 1990 var jordbrukare bara 2,6% av arbetskraften men USA producerade ändå tillräckligt med mat för att föda hela landet och exportera till många andra länder.

Detta blir ännu mer imponerande statistik när du inser att den amerikanska befolkningen fick över 200 miljoner mer munnar att mätta under den tidsperioden.

Den tekniska inverkan på jordbruksjobb var drastisk, de har avtagit sedan tillkomsten av automatiserat jordbruk.

Men antalet arbetstillfällen i livsmedelsindustrin har ökat kraftigt på grund av den minskade kostnaden för livsmedelsproduktion. Den enorma ökningen av olika matval och den förhållandevisa ökningen av välståndet för den genomsnittliga amerikanen (de har sett en ökning i deras förmåga att köpa produkter som gourmet eller varierad mat).

AI kommer att påverka affärslivet på samma sätt. Vissa yrken som är vanliga idag kommer att bli färre, eftersom AI robotar ersätter dessa jobb. Men detta kommer mer än väl kompenseras eftersom alla dessa affärsfunktioner blir mycket effektivare.

I den här intervjun gav Brennan White en mycket intressant inblick i hur artificiell intelligens kan användas för att optimera innehållsmarknadsföring på sociala medier.

Jag tror vi med bestämdhet kan säga att marknadsföringen kommer transformeras inom bara ett par år, och bli datadriven och mycket effektivare. De företag som inte hänger med i den här utvecklingen kan se sig hopplöst omkörda i framtiden.

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.