bookmark-webbdesign-ai

Nu kan AI-robotar designa webbplatser automatiskt

Webbdesign är en viktig bransch, där designerns estetiska öga och kunskap om vad som fungerar kan hjälpa till att bygga en välpresterande webbplats. Men kommer nya AI-baserade verktyg för automatisk design och  generering av webbplatser att ställa denna världsbild på ända?

I den här bloggartikeln intervjuar jag Naser Alubaidi som är marknadschef på Bookmark, en av pionjärerna inom AI-driven automatisk webbdesign.

Det som var helt otänkbart för bara några år sedan är redan möjligt, och kommer webbdesigners ens behövas om fem år?

Detta är mycket intressanta frågor, som besvaras av Nasher Alubaidi. Nu över till intervjun!

Vad är företagets bakgrund?

Vår VD David drev en framgångsrik affiliate marknadsföringsbyrå med sin bror från sin föräldrars källare innan han startade Bookmark. De växte till över 60 MUSD i omsättning och så småningom sålde de företaget.

Under denna tiden fick David möjlighet att arbeta nära många småföretagare och entreprenörer och lärde sig förstå vad deras problem var. Specifikt såg han hur de reagerar på förändringarna i affärslandskapet och deras svårigheter att anpassa sig till “onlinevärlden”. Detta fick honom att starta Bookmark.

Alla lösningar som fanns tillgängliga på marknaden följde samma metod: mallbaserad webbdesign där en användare kunde välja en mall och sedan börja redigera den. Resultatet var att tusentals företag använde samma mallar och har samma utseende på sina webbplatser.

Vi bestämde oss för att prova något annat. Vi ville bygga en unik webbplats specifikt för varje kund. En webbplats som fungerar för deras företag, deras bransch och deras unika preferenser.

Resten är historia. Vi byggde ett team av mjukvaruingenjörer, AI-utvecklare, webbdesigners och marknadsföringspersonal och Bookmark föddes: en AI-driven webbplatsbyggare som använder genetiska algoritmer, maskininlärning och år av erfarenhet av webbdesign för att bygga unika webbplatser på mindre än en minut.

Vilket problem löser Bookmark?

Bookmarks mål är att ge otekniska småföretagare förmågan att bygga och växa sin närvaro på nätet.

Vad gör Bookmark, och varför är det viktigt för Era kunder?

Till att börja med introducerar Bookmark användarna till AiDA – en designassistent baserad på artificiell intelligens. AiDA ställer några frågor om deras verksamhet för att personifiera en webbplats för deras unika behov.

AiDA börjar med att be en användaren välja sin verksamhetstyp. Det finns en lista med mer än 750 olika företagstyper att välja bland. Nästa steg är att att skriva in företagsnamnet (det här är så att AiDA kan försöka hitta relevant information på webben som är relaterad till verksamheten, t ex logotyp, plats, information, bilder osv.).

Sedan frågar AiDA om en e-handelsbutik skall inkluderas på hemsidan, och frågar därefter om ytterligare information skall anges.

Denna information tillsammans med den data Bookmark redan har om kundens unika verksamhetstyp, används för att bygga en webbplats på 30 sekunder. Två webbplatser kommer aldrig någonsin vara desamma på Bookmark. Webbplatsen kommer att vara unikt byggd för den kunden.

Marketing automation bok

Användaren får möjlighet att förhandsgranska sin webbplats och titta på varje sida på webbplatsen. AiDA frågar användaren om de gillar den nya webbplatsen eller om de vill skapa en ny.

Om en användare väljer att skapa en ny, bygger AiDA en helt ny webbplats på 30 sekunder. Den nya webbplatsen kommer att ha en annan stil, bilder, sidor, avsnitt och design. De kan skapa nya varianter av webbplatsen tills de är nöjda.

När en användare har valt en webbplatsdesign de är nöjda med låter AiDA användaren redigera webbplatsen. De har nu två alternativ; antingen redigera den själva eller be AiDA att göra det åt dem.

AiDA kan redigera hemsidan åt dem genom att välja olika stilar, ändra bilder, etc. Det här görs för att förenkla processen att redigera en webbplats och lägga till en egen touch till webbplatsens slutliga utseende.

Slutligen, när detta är klart kan en användare publicera sin webbplats för världen. Men det slutar inte där.

Många Bookmark-användare är otekniska entreprenörer och småföretagare, så Bookmark har skapat en eLearning-sektion där de erbjuds kurser om vad man skall göra härnäst.

Dessa kurser inkluderar ämnen såsom: “Introduktion till Facebook Marketing”, “Att bygga ett personligt varumärke” och “Introduktion till Adwords”. Detta för att vägleda användarna till de metoder som behövs för att driva en online-närvaro till nästa nivå.

Hur använder Bookmark AI?

Bookmark använder genetiska algoritmer, maskininlärning och några mänskligt assisterade element för att ge varje användare en webbplats som är unik för dem, deras verksamhet och deras bransch.

Detta görs genom att först få lite information om användarens verksamhet och sedan kombinera det med tidigare insamlat data. AI-mjukvaran kommer då att göra förutsägelser om vilka avsnitt, element, bilder och sidor den här webbplatsen bör ha baserat på insamlat data.

AiDA blir smartare för varje ny webbplats den gör genom att lära av varje användares val och designbeslut. Uppdraget här är att göra AiDA till den mest erfarna webbdesignern i världen.

Detta kommer förhoppningsvis att tillåta användare att spara minst 90% av sin tid och energi när man skapar och utformar en webbplats online.

Marketing automation bok

Vad är AI:s framtid inom affärslivet och marknadsföring?

Den bästa användningen av AI i affärslivet och marknadsföring kommer att vara i personalisering. Anpassning genomförs redan av företag som Amazon & Instagram som använder AI för att ge varje användare en personlig upplevelse.

Men AI skulle tillåta att detta tas till nästa nivå. I marknadsföring kunde AI till exempel leverera unika kampanjer och meddelanden till unika individer. I stället för att annonsera i “fitness enthusiasts”, kunde AI eventuellt tillgodose “Boutique Yoga Studio-ägare i område X”.

Detta kan drivas ännu längre där webbplatser anpassas automatiskt beroende på vem som besöker webbplatsen. AI kan i realtid spåra vem som besöker webbplatsen och justera lite text, bilder och övergripande meddelande för att passa specifikt den personen.

Framtiden i affärer, marknadsföring och kundservice kommer definitivt att leda till personalisering och AI kan vara den perfekta acceleratorn för den framtiden.

Tror du att marknadsförare kommer att ersättas av AI-robotar?

Nej, men marknadsförare som inte använder AI kommer att försvinna från marknaden. AI kommer definitivt att stöpa om marknadsföringslandskapet på olika sätt och desto tidigare marknadsförare inser det, ju tidigare kommer de att kunna använda det till sin fördel.

Till exempel kan AI optimera kampanjer och maximera konverteringar. AI kan användas för att snabbt testa olika kampanjer, meddelanden och bilder och hjälpa marknadsförare att öka avkastningen på sina befintliga kampanjer.

Dessutom kommer det att ge marknadsförare rekommendationer och insikter om vem de skall rikta sig till, hur man når dem och vilka meddelanden som ska användas.

Marknadsföring kommer definitivt att störas disruptivt av AI, men det kommer inte nödvändigtvis ersätta marknadsförare, det kommer helt enkelt att hjälpa dem.

Har du några andra tankar kring AI inom affärslivet och marknadsföring?

Vi är i en tid där det finns mycket förvirring och skepsis runt AI. Många företag använder helt enkelt termen som marknadsföringsgimmick medan andra varnar för att använda AI i alla aspekter av livet.

Vad många inte inser är att de redan använder AI i sina liv idag. Till exempel, Siri, Alexa och Cortana drivs alla av AI. Många verkar inte heller inser hur AI kommer att förändra världen som vi känner den, och hur det kan ge värde för alla människors liv.

I affärslivet och inom marknadsföring kommer AI definitivt att göra processen enklare och mycket effektiv. Det kommer att stärka marknadsförare och låta dem fokusera på de viktiga uppgifterna medan AI tar hand om uppgifter som A/B-testning, optimering och dataanalys.

I den här intervjun gav Naser Alubaidi en fascinerande inblick i hur artificiell intelligens redan nu kan användas för att automatgererera webbplatser.

Även om verktyg som Bookmark kanske inte helt ersätter webbdesigners, så minskar det den tidsåtgång som krävs för att bygga en ny webbplats.

Vem vet hur det ser ut inom bara några år. Kanske yrket webbdesigner är helt ersatt av AI robotar med erfarenhet om vad som fungerar bäst från miljontals andra webbplatser. Både en spännande och skrämmande tanke!

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.