ai-marknadsforing-sociala-medier

AI och sociala medier: Optimera marknadsföringen med artificiell intelligens

Artificiell intelligens kommer inom alla områden, inklusive marknadsföring på sociala medier, t ex Facebook, Twitter eller LinkedIn.

Allteftersom sociala medier har blivit viktigare i våra liv har också marknadsföring på sociala medier blivit det. Företagen försöker i allt högre omfattning optimera avkastningen på dessa investeringar, och vill veta hur effektiva deras marknadsföringsstrategier på sociala medier är.

AI kan komma till hjälp här. Det finns många olika verktyg som övervakar vad som händer på sociala medier och analyserar kundernas engagemang – både på ditt företags profiler såväl som dina konkurrenters – och sedan ger rekommendationer om hur du optimerar dina marknadsföringsaktiviteter på sociala medier, t ex Facebook, LinkedIn eller Twitter.

Denna typ av verktyg som använder maskininlärning kan samla in mycket stora mängder med data, och bearbeta det automatiskt för att upptäcka värdefulla mönster, ge insikter och rekommendera åtgärder som förbättrar marknadsföringsresultaten på sociala medier.

MeetCortex är ett sådant verktyg. Det hjälper dig att sluta publicera ineffektivt innehåll på sociala medier, och rekommenderar vilka sökord, bilder och hashtags som inspirerar din publik mest. Denna produkt kan även rekommendera hur mycket du bör spendera på att boosta de inlägg du publicerar på sociala medier, för att därmed optimera annonsutgifterna och få bästa resultat. Unmetric gör något liknande.

Sociala medier är numera framförallt ett visuellt medium, eftersom de flesta inlägg innehåller bilder av något slag. De bilder som publiceras i sociala medier representerar ofta kundernas intressen och önskemål, demografi och åsikter. En utmärkt källa att hitta marknadsföringsinsikter i!

Ett innovativt företag inom området bildigenkänning är Netra, som erbjuder en lösning för att upptäcka kundernas preferenser, intressen och demografi ur foton på sociala medier, vilket hjälper företag att förstå sin publik och nå dem på ett bättre sätt. I själva verket tillför Netra visuell intelligens och visuella insikter utöver textbaserad analys av sociala medieinlägg.

Facebook har använt ansiktsigenkänning för att upptäcka vem som är i bilderna länge. Även om den här funktionen är ganska spännande, tangerar den gränsen för vad som känns komfortabelt ur ett integritetsperspektiv.

Jag kan tycka att det är lite skrämmande att okända människor kan veta att jag är i ett foto som någon annan har publicerat någonstans på internet. Att vara kändis i dessa dagar är förmodligen mycket tuffare än för bara ett decennium sedan – i princip allt de gör kan hamna på internet inom några sekunder.

En annan leverantör som erbjuder bildanalys på sociala medier är Crimson Hexagon, vars molntjänst hjälper företag att upptäcka insikter från sociala medier för att få bättre förståelse för kundernas önskemål och beteende, och driva strategibeslut.

Deras verktyg använder över 1 biljon sociala medieinlägg, kombinerat med maskininlärning samt bild- och sentiment analys för att få djupa insikter om målgruppen. Detta hjälper till att förstå marknaden, identifiera tillväxtstrategier och förbättra kampanjresultat.

Slutligen får man nog säga att elefanten i rummet är de sociala medierna själva. Praktiskt taget alla sociala medier, t ex Facebook eller LinkedIn, använder artificiell intelligens och maskininlärning i sina ”ökända” algoritmer. Ordet algoritm kan göra vilken social media manager som helst nervös.

Kort sagt använder sociala medier maskininlärningsalgoritmer för att begränsa synligheten för organiska inlägg, i ett försök att minska de stora mängderna inlägg som rullar förbi i flödena. Intressant nog hävdar Echobox att de kan motverka Facebook-algoritmen.

Om sociala medier begränsar den organiska räckvidden för marknadsföring med maskininlärning, kan marknadsförare använda maskininlärning för att slå tillbaka med bättre insikter och mer väloptimerade aktiviteter på sociala medier!

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.