marketmuse-ai-innehall-marknadsforing

Bättre innehållsmarknadsföring med artificiell intelligens

Det finns ett överflöd av information men brist på intresse; ditt innehåll kan därmed drunkna i bruset. Varför inte använda artificiell intelligens i din innehållsmarknadsföring för att förstå exakt hur man bäst skriver för att täcka ett ämne på rätt sätt och få bättre engagemang och sökmotorresultat?

Med nya AI-verktyg kan marknadsförare skapa bättre innehåll och öka sin trovärdighet inom ämnen som är relevanta för deras affärer, vilket resulterar i ökad organisk trafik och förbättrat marknadsföringsresultat. Detta är precis vad MarketMuse gör.

Jag diskuterade AI för innehållsmarknadsföring med Aki Balogh, medgrundare och VD för MarketMuse. Innan han startade MarketMuse arbetade han på ett företag som gjorde en analytisk databas med big data, och tidigare har han även arbetat på ett investmentbolag där han analyserade investeringar med big data och maskininlärning.

Nu över till intervjun med Aki Balogh!

Aki Balogh, VD på MarketMuse

Vad är företagets bakgrund?

Hur: MarketMuse startade 2013 när Aki Balogh träffade Richard Mallah, en expert inom artificiell intelligens med fokus på semantisk analys. De två första åren bestod företaget av endast dessa två, med Richard i en rådgivande roll och praktikanter och konsulter för att stödja dem. Det var några svåra år eftersom Balogh byggde systemet för hand och inte sökte omfattande finansiering förrän några år senare.

En tredje medgrundare, Jeff Coyle, blev medlem av MarketMuse-teamet som Chief Revenue Officer i slutet av 2015 efter att ha upptäckt plattformen när han var Vice President of Search & Engagement på TechTarget, en av MarketMuses första stora kunder. Samma år som Jeff gick med lanserade företaget sin produkt och ett år senare hade MarketMuse’s intäkter femdubblats. Sedan dess har både företaget och bemanningen växt snabbt.

Varför: MarketMuse har sitt ursprung i behovet av bättre och mer omfattande innehåll. Med sökalgoritmer som analyserar hundratals miljarder olika sökningar krävs det en maskin som komplement till den kreativa processen.

Det finns inget sätt för en människa att söka på hela Internet. Maskiner kan dock göra det. Sökmotorer som Google försöker förstå användarens avsikt och det slutliga målet för innehållsskapare och marknadsförare är nu att skapa högkvalitativt innehåll som beskriver deras produkter och tjänster och därmed hjälper dem att bättre optimera innehållet för att göra deras varumärken till de ledare i sitt område.

Vilket problem löser MarketMuse?

MarketMuse använder AI för att skapa innehållförslag som visar exakt hur man skriver för att täcka ett visst ämne på bästa sätt. Genom att använda MarketMuse-metoden kan marknadsförare bygga mer omfattande innehåll och etablera trovärdighet inom ämnen som är relevanta för deras affärer, vilket resulterar i ökad organisk trafik och förbättrat marknadsföringsresultat.

Vad gör MarketMuse, och varför är det viktigt för Era kunder?

MarketMuse gör det möjligt att skapa artiklar och webbsidor som beskriver ett ämne bättre, observerar och analyserar konkurrerande innehåll, och ger råd kring hur arbetet med att förbättra innehållet bör prioriteras.

MarketMuse löser problem för tre typer av användare: innehållschefer, innehållsmarknadsförare, och sökmotorspecialister. Den första typen kan klassificeras inom tre olika grupper:

En innehållschef är t ex Content Strategist, Director of Content eller Content Manager.

Några av deras största problem är bristen på interna resurser, verktyg och tid för att göra en ordentlig analys. Säljavdelningen har t ex ofta problem med att få tillräckligt många leads som har förkvalificerats av marknadsavdelningen. Genom att skapa rätt innehåll för rätt målgrupp kan leads bli förkvalificerade automatiskt.

Den andra typen av användare är innehållsmarknadsförare (skribenter, copywriters, etc.).

Deras problem är att veta vad de skall skriva om, och hur. En allmänt utbredd missuppfattning är att kvalitet inte kan produceras i tillräcklig kvantitet.

Och slutligen den sista typen; SEO-specialister som nu ändrar fokus från nyckelord till innehåll av hög kvalitet.

Även om det inte är känt exakt hur Googles algoritm fungerar så har sökmotorexperter genomfört experiment som har visat att omfattande ämnestäckning är en nyckelkomponent i Googles rankningsbeslut (i och med Google Hummingbird sökmotoruppgradering och Googles Knowledge Graph).

Plattformen hjälper marknadsförare att utveckla förbättrade innehållsstrategier, vilket kommer att ge bättre resultat avseende antal rankade nyckelord, rankningsposition, och organisk trafik från sökmotorer. I slutändan kommer detta göra företag mer konkurrenskraftiga.

De flesta konkurrenter fokuserar normalt på nyckelord när det gäller att skapa och optimera innehållet. De tittar på relationen mellan topprankade sidor och hittar likheter. MarketMuse å andra sidan modellerar ett ämne och visar hur man bör skriva för att täcka ett ämne så komplett som möjligt. Till exempel, vilka koncept är viktiga att nämna? Vilka frågor bör besvaras?

Det MarketMuse gör är viktigt för kunderna eftersom det hjälper dem att skapa högkvalitativt innehåll som rankas bättre i sökmotorerna. Kvaliteten på innehållet är baserad på att skriva tillräckligt omfattande om ett ämne, och att möta användarens behov med AI-baserad maskininlärning. Plattformen hjälper till att koppla ihop vad marknadsförare vill skriva om och vad användarna vill veta. Detta kommer att resultera i bättre engagemang, att vinna i sökresultaten, och utveckla tankeledarskap.

MarketMuse – Hur det fungerar:

Plattformen fungerar så att den läser igenom stora mängder textinnehåll på internet och analyserar ämnestäckningen kring ett visst ämne. Den bygger upp en ämnesmodell som hjälper marknadsförare att skriva som en ämnesexpert om ett visst ämne.

MarketMuse beräknar också ett kvalitetsbetyg som visar kvaliteten på ditt innehåll jämfört med konkurrenternas, dvs de högst rankade sidorna i en Google-sökning för det ämnet.

Plattformen hittar också relaterade ämnen, som bör nämnas i en artikel för att täcka fokusområdet bättre. Användare kan se hur bra varje artikel täcker ämnet, antal ord i artikeln, och jämför deras text med de högsta rankade.

Hur använder MarketMuse AI?

MarketMuse bygger modeller om olika ämnesområden för att mäta en texts relevans.

I allmänhet är en ämnesmodell en metod för textanalys som bedömer relevansen inom en text. Ämnemodellering gör det möjligt för algoritmer att analysera mycket stora mängder textinnehåll på internet, tilldela aktuell relevans för varje sida och rangordna det effektivt och noggrant för varje fråga.

Ett konkret exempel: En av de vanligaste modellerna för att identifiera ämnesrelevans är Latent Dirichlet-Allokering (LDA), en statistisk modell för naturlig språkbearbetning. En LDA-modell analyserar enskilda dokument i ett innehållsbibliotek – eller i söktermer, sidor på en webbplats – och bedömer hur relevant varje sida är för ett ämne, med en beräknad procentsats för de nämnda ämnena.

Men LDA är inte den enda typen av ämnesmodellering. Om du är intresserad av att ta en djupdykning kan du ta en titt på explicit semantisk analys, latent semantisk analys, hierarkisk Dirichlet-process och icke-negativ matrisfaktorisering.

Vad är framtiden för AI inom näringslivet och marknadsföring?

Det har blivit uppenbart att det finns ett överflöd av information men brist på uppmärksamhet. AI för marknadsföring hjälper till att rikta marknadsbudskapet bättre så att rätt information når rätt person vid rätt tidpunkt. Det är nödvändigt eftersom vi alla drunknar i bruset.

AI-baserade verktyg hjälper marknadsförare att utnyttja sin tid bättre, minimera fel, hitta nya möjligheter, och i allmänhet förbättra kvaliteten på innehållet.

Forskning har tydligt visat att det är avgörande att skriva innehåll av hög kvalitet som är fokuserat på att svara på alla relevanta frågor om ett ämne. Sådant innehåll ger bättre resultat och utnyttjar både marknadsförarens och läsarens tid bättre. AI kommer att hjälpa oss att mäta och uppnå dessa mål.

Tror du att marknadsförare kommer att ersättas av AI-robotar?

Jag tror det kommer att släppa loss mycket kreativitet. Men det finns en rädsla för att förlora jobbet, speciellt bland anställda på lägre nivå.

MarketMuse är ett exempel på en programvara som hjälper marknadsförare att fatta bättre strategibeslut inom innehållsmarknadsföring. Det är ett system för beslutstöd. Det ersätter inte människor i den processen.

Enklare jobb – till exempel genomgång av befintligt innehåll eller grundläggande analys – kommer att ersättas av mer sofistikerade lösningar såsom MarketMuse. Men användningen av AI kommer inte att ta bort den mänskliga sidan av idé och skapande – bara påskynda det analytiska arbetet.

Har du några andra funderingar kring AI inom marknadsföring och näringslivet?

Var inte rädd för att prova AI. Det låter komplicerat, men är enklare än du tror. Experimentera med nya AI-lösningar. Varje AI-lösning är bara ett annat sätt för marknadsförare att bli mer produktiva.

I denna intervju delade Aki Balogh intressanta insikter kring hur innehållsmarknadsföring kan förbättras med hjälp av moderna AI-tekniker och verktyg. Med MarketMuse får marknadsförare hjälp med att förbättra kvaliteten på deras innehåll, vilket förbättrar både läsarnas engagemang och ger mer organisk trafik.

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.