Warning: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/unemyr.com/public_html/wp-content/themes/genesisChild/functions.php on line 738
ai-forbattrar-marketing-automation

Hur kan marketing automation förbättras med artificiell intelligens?

Marketing automation har förändrat hur vi marknadsför oss digitalt, och de företag som ännu inte använder ett marketing automation system som hjärtat i sin digitala närvaro har kanske lite att jobba ifatt.

Med ett rätt uppsatt koncept blir marknadsföringen inte bara automatiserad, utan även personaliserad och når rätt person, vid rätt tidpunkt, med rätt budskap. Detta gör företaget mycket mer relevant och bygger förtroende och engagemang.

Med adaptivt/dynamiskt innehåll får vi möjlighet att ändra innehållet på webbsidor eller i e-post beroende på vem som läser det, göra individanpassade produktrekommendationer, och mycket mer.

Men det har fram tills nu varit ett manuellt arbete att konfigurera och optimera hur ett marketing automation system skall utnyttjas på ett företag. Därför är det naturligt att fundera på hur marketing automation kan förbättras ytterligare med hjälp av artificiell intelligens – eller kanske mer korrekt, maskininlärning.

AI kommer mycket starkt nu, och det kommer att revolutionera hur vi ser på marknadsföring. Den kommer att bli mycket mer datadriven och faktabaserad, hyper-personaliserad, och bli självoptimerande.

Vad innebär det här i praktiken? På vilka sätt kan marketing automation system mer konkret förbättras med AI?

Det visar sig att självlärande algoritmer – som tränar sig själva till att bli allt bättre när mer data blir tillgängligt över tid – kan användas för att förbättra nästan varje del av ett marketing automation system.

AI kan t ex användas för att analysera och optimera innehåll (t ex bloggartiklar) för att få dem att bli mer kompletta och engagerande, eller avgöra vilken call-to-action knapp eller bannerannons som varje individ bör få se när han eller hon kommer till en webbsida eller bloggartikel.

Maskininlärning kan även användas för automatisk multivariabeltest av landningssidor, dvs konverteringsoptimering (CRO). Det finns redan system som försöker automatgenerera och optimera designen för hela webbplatser med hjälp av AI.

När någon har registrerat sig i ett formulär, eller matats in i CRM-systemet, kan prediktiv analys användas för att bedöma hur köp-klar varje person är, och därmed hjälpa till att prioritera säljarnas arbete (predictive lead scoring).

AI kan även användas för att berika informationen om varje person i CRM-systemet, t ex genom att samla in ytterligare information om varje person på sociala medier, studera innehållet i bilder som publicerats på sociala medier, följa finansiella nyheter om det företag en viss individ arbetar på, osv.

Tidigare har det lagts mycket fokus på att definiera buyer personas och segmentering. Kanske kommer det en tid när vi inte längre gör det.

AI kan nämligen användas för att låta existerande data berätta vilka som är de bästa kunderna, vilket beteende de har gemensamt, och på vilket sätt de bildar segment där vissa attribut är lika.

Inom e-post kan artificiell intelligens (eller snarare maskininlärning) t ex bedöma vem som bör få vilket innehåll, vid vilket klockslag varje individ bör få meddelandet, och vilken rubrikrad som gör att flest meddelanden öppnas. Det finns t ex redan specialsystem som automatgenererar den bästa rubrikraden med hjälp av algoritmer för maskininlärning.

Inom eHandel är det numera nästan självklart att produktrekommendationer – som skickas via e-post eller visas på webbsidan – numera drivs av självlärande prediktiva algoritmer. Vidare kan AI användas för att förutspå vilka kunder vi riskerar att förlora, respektive uppskatta varje kunds mest troliga livstidsvärde.

Marketing automation bok

Chattrobotar har ju blivit mycket populärt på senare tid, och de börjar nu integreras i marketing automation system. Chattrobotar används inom allt fler företag för automatisk kundtjänst. De använder naturlig språkbehandling (natural language processing, NLP) samt naturlig språkgenerering (natural lanugage generation, NLG) för att förstå korrespondens och ge lämpliga svar.

De system som kan hantera köpta annonser på t ex Google Adwords eller Facebook kan även automatiseras av AI-drivna kampanjrobotar som helt autonomt kan köpa och optimera annonser på den kanal som för närvarande ger bäst effekt.

Faktum är att AI även kan användas för att optimera varje individs köp-resa, och marknadsföra olika innehåll och erbjudanden vid olika tidpunkter, på det sätt som förutspås ge bäst effekt för varje enskild person.

Jag tror att den digitala upplevelsen kommer att bli mycket mer individanpassad, integrerad, och optimerad inom en nära framtid. Detta kan uppnås när marknadsföringen blir datadriven med hjälp av AI-baserade marketing automation system, och djupa integrationer byggs med relaterade system, t ex webbsiten, eButiken, CRM-system, osv.

Istället för att berätta för marketing automation systemet vilka kundgrupper som är de bästa och hur de skall bearbetas, kommer framtida marketing automation system att upptäcka detta själva, och optimera sin bearbetning av varje lead automatiskt över tid.

Ytterligare ett mycket intressant område är när internetuppkopplade apparater (IoT, ”internet of things”) börjar driva marketing automation logik helt autonomt.

Hur skulle detta gå till?

Med tillgång till data från tusentals internetuppkopplade maskiner, instrument och apparater kan ett företag använda AI-analys för att hitta nästan osynliga mönster i hur dessa används, och hitta insikter som på ett eller annat sätt har ett affärs- eller marknadsföringsvärde.

Dessa insikter kan sedan driva marketing automation logik, t ex för att skicka erbjudanden om service eller reservdelar till ägaren av en maskin som snart kommer att gå sönder, erbjuda tilläggsprodukter till de kunder som använder grundprodukten på ett visst sätt, etc.

Jag tror det kommer att ställas krav på helt andra kompetenser hos framtidens marknadschefer – kunskaper om datadriven marknadsföring, marketing automation, IT-integration och AI kommer att bli mycket efterfrågade på marknadsavdelningarna!

unemyr_linkedin_horizontal_swe

Själv är jag författare och konsult inom marketing automation och artificiell intelligens. Behöver du hjälp med att installera och sätta upp ett marketing automation system, eller AI-baserade lösningar? Kontakta mig – jag erbjuder konsulttjänster på området!

Är du intresserad av framtidens marknadsföring? Här finner du fler artiklar om marknadsföring med AI och marketing automation.

Vill du lära dig mer? Läs mina bloggartiklar om marketing automation och datadriven marknadsföring!

Magnus Unemyr

Author, speaker and consultant in the aras of marketing automation, artificial intelligence, and the Internet-Of-Things. Contact me if you need help! Learn more.